Výstavba obchvatu Bánoviec sa oficiálne začala

06.03.2014 Bánovce nad Bebravou

Bánovce nad Bebravou 6. marca (TASR) - Poklepaním základného kameňa dnes na Námestí Ľudovíta Štúra v Bánovciach nad Bebravou oficiálne začala Národná diaľničná spoločnosť (NDS) výstavbu obchvatu mesta.

Približne 10-kilometrový úsek rýchlostnej cesty R2 z Ruskoviec po Pravotice postavia podľa odhadov za viac ako dva roky, do mája 2016, Inžinierske stavby. Cena za stavbu je podľa podpísanej zmluvy 88,2 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Projekt má byť spolufinancovaný z eurofondov a štátneho rozpočtu.

"Tento úsek Ruskovce - Pravotice určite prinesie významné zlepšenie infraštruktúry v regióne a skvalitní priechodnosť kvalitnej infraštruktúry po ceste R2 do väčšej hĺbky Trenčianskeho kraja. Určite to bude mať pre región veľký význam, keďže infraštruktúra so sebou často prináša aj nové investície a potenciál pre daný región. To bude mať iste zásadný vplyv aj na zamestnanosť," povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek.

Na prvom úseku R2 v rámci Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa bude nachádzať 13 mostov, osem mostov priamo na telese rýchlostnej cesty. Realizovaný bude v polprofile.

Ako uviedol generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš, úsek rieši významným spôsobom komplikácie dopravy v rámci mesta Bánovce nad Bebravou. "Na tomto úseku dôjde k 50-% úspore času, čím môžeme konštatovať, že je významným prínosom práve pre plynulosť dopravy, samozrejme, aj pre bezpečnosť," dodal.

Ako pripomenul predseda TSK Jaroslav Baška, uvedená investícia je pre kraj po diaľnici D1 druhou najväčšou v prípade cestnej infraštruktúry. "Táto rýchlostná komunikácia je veľmi dôležitá práve pre prepojenie západu a východu Trenčianskeho samosprávneho kraja a bližšie prepojenie hornej Nitry ku krajskému mestu," doplnil. Úlohou TSK bude podľa slov jeho predsedu v najbližších mesiacoch manažovať prípravu ďalších úsekov s dotknutými orgánmi štátnej správy. "Čiže, ja si to beriem pod taký svoj patronát, aby sa výstavba tejto rýchlostnej cesty urýchlila a čo najrýchlejšie vystavala do úplného konca," vyhlásil. 
 

Vyberte región